tirsdag 3. mars 2009

De hvite byene - som perler på en snor

Få ting kjennetegner vel Sørlandet bedre enn de sjarmerende hvite byene som ligger som perler på en snor langs kysten, fra Risør til Flekkerfjord. Her ligger feriedrømmen til mange nordmenn og noen utlendinger. Hvitmalte trehus tett i tett, fasadene vendt mot skjærgården, drapert med statikkgjerder og nyperoser. Det lukter sol og sommer.
(For oss nordmenn iallefall. Noen ganger har jeg fått et forklaringsbehov etter å ha kalt byene "the white towns" - til engelsktalende. Det ligger et drag av sørstat og segregering over betegnelsen. Som om vi ikke slet nok med med puritanismen og uttrykket 'bibelbeltet'.)

Her er en liten oversikt over de hvite byene på Sørlandskysten fra øst til vest:

Risør - en av de best bevarte trehusbyer i Nord-Europa og også kjent for sine mange kunstgallerier og aktivt arbeidende kunstnere.
Tvedestrand - den lille bokbyen ved Skagerrak har nesten 20 antikvariater og kan friste enhver litteraturinteressert til skattejakt. Er også nabo til uthavnen Lyngør, for mange selve inkarnasjonen på sørlandsidyll.
Arendal - på 1800-tallet Norges største sjøfartsby, noe de mange staselige trebygningene vitner om. Sjarmerende større Sørlandsby.
Grimstad - dikternes by. På det lille vaktrommet i apoteket hvor han arbeidet, skrev Ibsen sine første seriøse dikt. Her er flere godt bevarte bygninger og idylliske bakgårder.
Lillesand - i hele sentrum finnes ikke en eneste kjedebutikk, dessuten er det gratis parkering over hele byen. Kort vei til Blindleia, den mest omtalte delen av Sørlandskysten.
Kristiansand (Posebyen) - etter bybrannen i 1892 er det kun den nordøstlige bydelen av Kristiansand som har bevart sin opprinnelige trehusbebyggelse. Disse kvartalene er kjent som Posebyen. Godt bevarte lave trehus som til forskjell fra mange andre av Sørlandsbyene ligger strengt ordnet i kvartaler.
Mandal - Norges sydligste by ligger ved munningen til Mandalselva og har flust av trange smug og nydelige små hus og butikker. Sjøsanden, Norges fineste badestrand, ligger rett utenfor bysentrum. Uthavna Kleven, tidligere en av de viktigste seilskutehavnene, er verdt å få med seg.
Farsund - en gammel sjøfartsby med vakker arkitektur og Norges koseligste gjestehavn. Også kjent som kaperbyen, da det ble drevet offentlig godkjent sjørøvervirksomhet under Napoelonstiden. Sør for Farsund finner du Loshavn, med flott bevart trehusbebyggelse.
Flekkefjord - koselig sørlandsby, der del av bykjernen fremdeles kalles for Hollenderbyen, som vitner om tett forbindelse med Nederland under sjøfartens storhetstid. Ytterst mot havet ligger den særpregede øya Hidra, med sitt kulturlandskap og bebyggelse.

Hvorfor er byene hvite? Opprinnelig var husene okergule, røde, brune og grønne. Men da den hvite fargen på 1800-tallet kom på moten på kontinentet og i England, ble standarden hvit. Den hvite malingen var imidlertid dyr og selv i dag er det mange av husene som kun har fasaden mot gaten farget hvit. Bakgårdene er fremedeles røde, gule og grønne.

(Og ja, Kragerø er også en hvit by. Og den ligger på kysten. Men kan det egentlig regnes som Sørlandskysten?)

Ingen kommentarer: