mandag 10. august 2015

Forelska i Sandøya

Sandvika på Sandøya, Tvedestrand
Jeg har forelska meg skikkelig i Sandøya i sommer. Dette lille øysamfunnet midt mellom Lyngør og Tvedestrand har truffet meg midt i hjertet.

Her snakker vi om at feriefølelse og lave skuldre treffer deg med en gang du legger til brygga og hopper i land. Ingen biler. Bare sykler. Og masse fine stier som tar deg til nydelige badebukter og svaberg.

Det bor ca. 200 fastboende på helårsbasis på øya. Her er det både butikk, skole, SFO og idrettslag. Om sommer kommer de heldige som har feriehus her ute. Og det er helt tydelig at både fastboende og feriegjester elsker øya si. Her er det velpleide plener, bugnende frukthager og blomstrende sommerhager så langt øyet kan nå. Alle du møter er hyggelige og hjelpsomme. Så lurer du på hvor du kommer når du tar av neste sving, så er det bare å spørre noen på veien (lurer du på hvordan du kommer deg til Sandøya? Se nederst i innlegget).

Livet på Sandøya. Lett å forstå hvorfor folk trives. 

Made on Sandøya

Når jeg kommer til Sandøya får jeg utrolig lyst til å bare hoppe av alt på fastlandet: selge huset, si opp jobben og selge bilen. Bli øyboer på heltid. Mange har nok tenkt som meg, og noen har gjort alvor av det. På Sandøya lever man det gode liv. Flere kunstnere og kreative sjeler har funnet sitt paradis her ute. For oss besøkende betyr det at vi kan besøke kunstgallerier, lysstøperi, designere og mange andre spennende steder som selger lokalprodusert håndverk. Mange av disse næringsaktørene samarbeider gjennom "Made on Sandøya". Ved å trykke på lenken finner du en oversikt over alle de spennende stedene du kan besøke på øya.

Det gode liv på Sandøya 

Badesteder

Vi rakk to turer til Sandøya i sommer. Begge gangene var det strålende solskinn og nydelig vær. Det er utrolig mange flotte badesteder og områder med svaberg på øya. Vi kjøpte et kart på butikken, og orienterte oss i forhold til tips vi fikk i butikken og av skipperen på rutebåten.

Første turen koste vi oss i Sandvika. Det er ca. 10 minutter å gå fra butikken (stoppested Sandvikkilen med rutebåten). Dette er ei perfekt bukt om man har småfolk med i reisefølget. Langgrunn bukt med fin gressplen, brygge og fine plasser å fange krabber.
Sandvika er ei fin badebukt kort spasertur fra butikken. 
Siste turen vi hadde til Sandøya var det faktisk så varmt at vi fant ut vi måtte litt ut på yttersiden av øya for å få litt bris (ja, det må vel være første gang i sommer vi har oppsøkt vind!). Da spaserte vi videre fra Sandvika til Klåholmen. En tur som tok kanskje totalt 20 minutter fra butikken. På veien gikk vi forbi bakeriet "Brød & Vind". Det var helt umulig å gå forbi uten å kjøpe med seg nybakt bolle med vanilje og bringebærfyll. Nam! Utover sommersesongen er det lurt å sjekke FB sidene til bakeriet for åpningstider, ettersom dette er en sesongbedrift.

Klåholmen

Sommer er digg!

Varme, blankskurte svaberg. 

Vi hadde en nydelig dag på svabergene på Klåholmen. Her hadde vi også super utsikt til å følge med på båtene som tøffet forbi i leia.

Panorama utsikt 

Uten mat og drikke... 

Vi avsluttet dagen på herlige Basthaven. Dette stedet åpnet like før sommeren, og har den herligste beliggenhet i hagen (!) til eierne. Her sitter du med havet og sola som kulisser mens du kan nyte dagens spesialiteter eller Basthavens fiskesuppe. Basthaven er et "sprudlende" sted, hvor du bør unne deg et glass vin eller musserende. Dagens spesialiteter kan gjerne være ferske østers eller nykokt krabbe. Hva som gjelder står kjekt notert på ei tavle ute ved veien like ved butikken. Her tar du nemlig av til Basthaven, gjennom noen smug, opp en trapp og mellom noen bærbusker. Så er du der :). Når du skal hjem, så gjør gjerne som oss: bestill taxibåten til å hente deg på brygga på restauranten.

Perfekt avslutning på en perfekt dag. Vi gleder oss allerede til neste gang vi skal til Sandøya.

Her er det det lett å trives. 

Takk for denne gang :) 

Reise til Sandøya 

Det går fast rutebåt til Sandøya fra Hagefjordbrygga på Borøya. Rutetidene finner du her.  Sørlandet Maritime driver også den lokale taxibåten. Det koster ikke mange kronene å bli svippet ut til Sandøya, og det gjør at du ikke trenger å tenke sååå mye på å rekke båten. Og sjelden har vi møtt hyggeligere og mer serviceinnstilte "taxi sjåfører" enn skipperne ombord på taxibåtene. Tommel opp!

Ingen kommentarer: