torsdag 6. august 2015

Blåskjell og Ylvis. Mandal på sitt beste.


Blåskjell er noe av det deiligste jeg får. I år kan jeg leske meg med blåskjell dampet i hvitvin og chili og høre på Ylvis. 
Gatene stenges, restauranttelt langs elva, utstillere, aktiviteter, konserter og tivoli på begge sider av elva. Kveldsåpne butikker. Alex Sushi og Ylvis kommer. Det skal bokstavelig yre, boble og koke i Mandal hele helga. 
Norges sydligste by - selvsagt med sydlandsk stemning. Det er Skalldyrfestival.


Skalldyrfestivalen ble arrangert for første gang i 1987 og har utviklet seg gradvis og fremstår nå som en familiefestival med mat og musikk i fokus. Matserveringen har utviklet seg og Skalldyrfestivalen har blitt Sørlandets største matfestival. Nytt av året er «Street food by Marna Cafè». Gaten i sentrum stenges, butikkene holdes åpent til langt på kveld og det konsumeres store mengder sjømat. Det er liv fra tidlig morgen til sent kveld fra torsdag til søndag. I år har det vært «vorspiel» med NRK's Sommeråpent, en fantastisk innledning til Skalldyrfestivalen med NRK seer rekord.  


Skalldyrfestivalen er ett av de store høydepunkt i Mandal. Som tidligere leder av festivalen er det utrolig deilig å bare være turist og gjest. Jeg kan ikke unngå å besøke festivalen. Jeg er innom mange ganger i løpet av de hektiske dagene. Det å være bare gjest, på min favoritt festival, er utrolig deilig. Prater med folk, hilser på gamle kjente. Ikke minst smaker på mest mulig mat, lytter til musikk på de mange konsertene. «Ta og føle» på stemningen er bare fantastisk - og at festivalen stadig blir bedre gleder mitt hjerte sterkt.
Barnas Festival
For barna i Mandal så er Skalldyrfestivalen noe de aller fleste gleder seg til. Sammen med mange turister er aktivitetene og underholdningen for barn meget god. Utstillere og salgsboder er alltid populært og når Lunds Tivoli har utallige muligheter elsker barna festivalen. Men det er også fokus på mat gjennom Barnas Kokkeskole og mye underholdning rette mot barn. Blant annet «Vennebyen» for de minste. Mange konserter er også rettet mot de ulike aldergruppene og det koker skikkelig på Gierts Karis Plass under konsertene. Sikkerheten og tryggheten er god under festivalen, dette gjør at barna kan gå alene og kose seg mens foreldre kan hygge seg med god mat i restaurantteltene.


Matfestivalen
I festivalens første år så dekket byen til verdens lengste skalldyrbord på lørdagen der en serverte krabber, reker og blåskjell. Fra 1987 og frem til i dag har innholdet og tilbudet endret seg – i dag fremstår festivalen som Sørlandets største matfestival. Gjennom Bryggegata er det restauranttelt og antall restaurantstoler i byen mangedobles gjennom disse dagene. I teltene tilbys ulike retter, her kan en sette seg ned og ta en smakebit og rusle videre og smake nye retter i neste telt. Med mange konserter så er det nesten alltid god musikk i luften. De fleste restauranter i byen har ekstra restauranttelt i Bryggegata.


Ingenting er som å legge lunsjen og middagene til Bryggegata i disse dagene. Sammen med familien og venner og teste ut sjømaten. Barna er ofte ute på alle aktivitetene og så prøver vi å samle jentene slik at vi spiser sammen. Da gjelder det å «hoppe» litt fra telt til telt slik at en kommer gjennom menyen i løpet av dagene. Restaurantene har ulike spesialiteter som de tilbyr og det er alltid spennende hvis det er noe nytt. Jeg synes det beste er smårettene, for da kan en spise to ganger til middagen og prøve dobbelt så mye sjømat. Ikke minst er jeg spent på Street Food i år.


Nytt av året er «Street Food by Marna Cafè». Her kan en få fingermat og småretter en kan ta med seg videre på veien inn i festivalområdet. De har lokket med ulike varianter av sjømat – men Thomas på Marna har fortalt at Alex Sushi kommer så da kan en ane hva noe av menyen blir. Siden det er Skalldyrfestival så er det selvsagt underholdning med i bildet til Marna's nye konsept, både for store og små. Dette blir utenfor Marna Cafè med inngangen fra Brokrysset.

Konserter på Festivalen.
Ingen Skalldyrfestival uten god musikk og mange konserter. Musikken har som med maten utviklet seg positivt og stadig blitt bedre. Høyere og bedre kvalitet på artistene og bandene, mange scener og flere dager. Nå er det meget god underholdning fra onsdag til søndag. Den tradisjonelle onsdagskonserten i Hestetroa innleder nå festivalen. Men det er live konserter i Gierts Karis Plass, Hestetroa, Brygga, Sjøboden og på Amfi senteret – og det er noe for enhver smak og for alle aldere. I år er programmet bedre enn noen gang der Ylvis kommer til festivalen. Dette har resultert at det må en ekstra scene på plass utenfor Andorsengården. Mange av restaurantteltene ligger like ved Gierts Karis Plass og her kan en nyte konsertene. Liker du det litt roligere kan en sette seg i telt litt utenfor.  
Det yrer og koker rundt forbi. På ettermiddag i Hestetroa står bobler det når Svein og di er først ute og «Onsdagsbandet» kommer lik etter. Foruten Ylvis kommer det også til å bli folksomt med ungdom – og voksne - når Donkeyboy entrer Gierts Karis plass

Sydlandsk stemning
Mandal under Skalldyr er spesiell. Ingen biler i sentrum, mange butikker har åpent til midnatt. Det yrer og koker på kveldene. Det grilles i gatene og det dufter grill og sjømat i luften. Hvor enn du befinner deg i byen hører du musikk. Snur du deg rundt ser du tivoli lys. Promenerer du langs bryggekanten er elva full av båter. Det er flere båter i elva og gjestehavna enn i fellesferien. Er du sulten under Skalldyrfestivalen finner du alltid noe. Sjømat & skalldyr på dagtid og kveldstid. På natta finner du en alltid en snack bar eller potetvogna – du vil aldri sulte i Mandal under Skalldyr.

Programmet frem til søndag 9. august

Med ønske om god festival

Ingen kommentarer: