torsdag 16. juli 2015

Sommerbilder med smarttelefon, så enkelt!

Om du skal på sommerferie i år og ønsker gode digitale minner, har vi laget en artikkel under som kan gjøre dine bilder utrolig mye bedre. Og det eneste du trenger er en smarttelefon.

Smarttelefoner i dag har eksplodert når det kommer til kamera. De har bedre kvalitet, høyere oppløsning, raskere lukkerhastighet(slik at du kan ta bilder av ting som beveger seg raskt) og de har blitt bedre på å ta bilder med dårlig lysforhold.
Flaggskipene fra de to ledende smarttelefonprodusentene, Apple iPhone 6 og Samsung Galaxy S6 Edge

Denne artikkelen er ikke laget for deg som er fotograf, men heller for deg som ikke vet og ikke tar deg bryet til å lære deg alt innen kameraverden. Men alle elsker jo å ta bilder, så det å investere i litt lærdom gjør godt når bildene skal vises frem senere.

Lys
Lys er utrolig viktig når det kommer til gode bilder. Er du ute på dagtid vil du nok alltid ha godt nok lys. Men pass på at bildet ikke blir for lyst. Eller som det heter på fagspråket, overeksponert.
Legg merke til at det mangler tekstur og farge. Dette er byttet med hvitt da "eksponeringen" er for høy.
Dette er lett og fikse. På iPhone trykker du bare på skjermen mens du tar bilde, da vil det komme opp en gul firkant inkludert med en loddrett strek og noe som ligner en sol. Dra så fingeren opp eller ned til det blir balansert. Så enkelt!
På Android eller andre telefoner har de lignende funksjon. 

Når du skal ta bilder inne eller i dårlig lys så setter du kameraet ditt på prøve. I en autofunksjon vil kamera ofte øke ISOen(sensiviteten) i kamera. Dette fører til kornete og dårlige bilder.
Bilde over har en lav ISO, bilde under har en høy ISO
I dårlig lys kan du også øke lyset ved å gjøre det samme som blir fortalt over, men igjen så vil dette fort bli kornete. 
Det du skal gjøre er å skru på alt av lys som finnes der du er. Er du i feriehuset eller i en ferieleilighet så ta frem lampene og lommelykten. Ikke sett lyset direkte på det du tar bilde av, men jo mer lys, jo bedre blir bildet. Med litt rigging før bilde så kan du øke kvaliteten mye. Og dropp den innebygde blitzen.

Stativ
For å ta gode og skarpe bilder er det viktig at du holder telefonen i ro. For å gjøre dette lettere kan du bruke omstendighetene rundt deg som et kamerastativ. Sett telefonen på en boks, stol, stein eller annet. Jo mer telefonen er i ro, jo skarpere blir bildet. 

Apper
Det finnes utrolig mange apper til smarttelefonene. Og mange av dem er kameraapper.
Har du en iPhone eller et annet flaggskip anbefales det å bruke kameraappene som følger med telefonen. Har du derimot en billig androidtelefon så burde du se om du kan finne noen apper som gjør jobben bedre.
Appen Camera+ er å anbefale.

Gadgets
Det er mange gadgets der ute for din smarttelefon. Dette er de to du kan få bruk for.
Olloclip er en genial liten sak. Tre forkjellige linser og den sitter godt på telefonen. Du får den til alle iPhoner og mange Androidtelefoner. Prøv å unngå Fish-eye da dette gir mye fortyrrelser i bildet. Makrolinsen er helt rå!

En universal tripod kan brukes når du vil være med på bildet selv. Og det kan brukes som et stativ slik som forklart over. Du får de på fotobutikker og elektronikkbutikkerSentrering
Sørg for å få det du skal ta bilde av i midten, det gjør hele bildet så mye flottere! Men det er selvsagt lov å eksperimentere litt. 

Antall
Smarttelefonene i dag kan ta mange bilder etterhverandre og de kan lagre mange bilder. Ta alltid 2-3 bilder, se så igjennom og behold det beste.

Ikke gjør dette, så ofte
1. Filtere, det ødelegger et ellers godt bilde. 
2. Rammer rundt bilde
3. "selfies"
4. Effekter

Sosiale medier:
Sist men ikke minst er det jo et hav av muligheter for å dele dine opplevelser på nett. 
hashtag de gjerne med #visitsørlandet #mittsørland #visitkristiansand slik at vi også kan se dem.

Og husk:
"The best camera is the one that's with you" - Chase Jarvis


Ingen kommentarer: