tirsdag 28. juli 2015

Roots'en er klar - er du?

Eikerapen Roots Festival trekker store artister og mange publikummere. Med færre enn 10 innbyggere og noen dyr så kommer det 6000 tusen til festivalen hvert år. Unike konsepter med «Under the Dam», Ellings Låve og ikke minst dyktige mennesker har utviklet og gjort festivalen attraktiv og absolutt funnet sin plass som en av de beste festivaler på Sørlandet.Jeg har hatt gleden av å besøke «Rootsen» noen ganger, men fikk dessverre aldri oppleve «Under the Dam». På selve festivalen må jeg fremheve Ellings Låve. Intimkonsertene på baksiden av VIP tribunen. Noen av konsertene har også blitt arrangert inne på låven, da blir det virkelig intimt. På disse konsertene sitter en i bakken over låvebroa og virkelig finner roen og nyter livet med dyktige musikere. Jeg husker spesielt  Tønes da han sang om bilturen og tissestoppene, fluene og mange av de fantastiske tekstene hans.

«Under the Dam» er dessverre historie. Men konseptet med konsert under en demning langt inne på fjellet i spektakulær lysseting og fjellheimen rundt løftet festivalen og fremstod nærmest som en festival i festivalen med utrolig mediedekning. Green Garnation, Vamp og Bjørn Eidsvåg har holdt konserter her, og vil stå i historien om Roots'en på Eikerapen for alltid. Jeg har dessverre aldri vært på "Under the Dam" – men hørt fortalt ulike historier. Den best av dem...

Selv om vær og vind "Under the Dam" spiller inn, var konsertopplevelsen med Vamp for noen år siden - magisk. Regnet høljet ned, sykt mye vind - og 6 til 8 grader. Publikum holdt ut, sang med og beveget seg nok noe ekstra for å holde varmen.I de første årene var selve festivalområdet i enden av alpinanlegget og campingen var en stor bakke – ikke et eneste telt som en kunne stå rett. Men allikevel kom folk i tusentall til den lille bygda der det har bodd folk i 500 år. De siste årene har de fått flott festivalområde, utviklet VIP, bedre campingen – ja, alt har utviklet seg. I dag bygges det til og med hotell i bygda med 10 innbyggere, noen dyr og landets sydligste alpinanlegg. Det utroligste av alt i denne utviklingen. Det er gjort på dugnad!!

I historien til Eikerapen så har det vært Drive In kino, AmCar utstillinger, BarneRoots og flere saker som har hatt stor betydning. Matmarkedet lever fortsatt og her får du Åserals spesialiteter. Det selges lefser i moderne form, selvsagt som Åserals Wraps - litt urbant midt inne i fjellheimen skal det være., sveler og fenalår. Ja, fenalårene har muligens nok en egen Åserals vri. Den som besøker dem får se og oppleve. På undersiden av VIP tribunen står druerankene sørvent, når det blir vin her er usikkert. Ønsker du deg en forfriskning etter sandvolleyballen  – ja, nødvendigvis ikke en duggfrisk øl, men en tur i kulpen. På rootsen har de nemlig egen kulp.

Årets artister står i kø. Hellbillies, Silya, Katzenjammer, Oakland Rain, Åsmund Åmli og mange mange flere. Se programmet


Med ønske om en god festival Eikerapen!

Ingen kommentarer: