søndag 5. juli 2015

Fyrferie på Ryvingen

Ryvingen fyr, Mandal
Jeg har lenge hatt på min ønskeliste at jeg skal overnatte på Ryvingen fyr sammen med småfolket. Vi har tidligere hatt vinterferie (!) på Lindesnes fyr med stor suksess.

Ryvingen fyr utenfor Mandal er faktisk Norges sydligste fyr. Fyret ligger på en øy, og er således ikke like lett tilgjengelig som for eksempel Lindesnes og Lista som er landfaste. Men at Ryvingen ligger på en øy gjør det bare enda mer eksotisk å reise hit, synes vi. 

Været skifter fort på havet. Havtåka slynger seg rundt fyrlykta. 

Havtåke, lek og krabbefiske

Vel ute på øya hadde havtåka lagt seg tett. Tåka slynget seg rundt fyrtårnet, og det hele så litt spøkelsesaktig ut både for liten og stor. Men småfolket løp opp hele veien til toppen, og ble over seg av glede over at her var det både borggård og tårn med utsikt. 

Stor var lykken da det viste seg at det var 8-10 barn som ferierte i fyrboligen samtidig med oss. Småfolket ble straks med på "Boksen går" i tåka i borggården. 
Borggården gjør at det er et naturlig område for barn å leke i, og man trenger ikke være redd for at de minste skal komme på avveie. Det er sauer på øya, og derfor er det port inn til borggården. Fra havna og opp er det 5-7 minutter å gå, og dermed er det ikke noe problem å holde oversikten. 

Veldig fornøyd med fyrferie-livet :)

Husk å ta med fiskestang! 

Fint å fiske krabber i havna.

I havna er det fint å fiske krabber. Det er også fine svaberg å bade fra. Det er greit å merke seg at det ikke finnes noen badestrand på Ryvingen. Det gjør ikke så mye, ettersom det å hoppe fra brygga eller slenge seg ut i vannet fra et varm svaberg er sånn det skal være når man er på fyrferie. 

Sosialt 

Fyrferie er et sosialt liv. Det er lett å komme i prat med folk, samtidig som du også enkelt kan finne deg en krok eller et svaberg for deg selv. Standarden er enkel, men god. Her er det senger med dyner og puter, kjøkken med alt av utstyr (selvsagt også vinåpner), doss og strøm. Og utendørs grill til felles bruk. 

Værskifte 

Dagen etter lå havet "blega" med et fint slør av havtåke. Det gikk ikke mange timene før sola brøt gjennom, og plutselig badet fyret i et fantastisk lys. Det er vanskelig å ikke finne fine motiv når man tar en tur rundt på øya. 

Fototur. Og kreklingbær-tur :)

Kveldslys på fyret. 

En tur opp til varden ("Låven") anbefales. 

Overnatting Ryvingen 

  • Overnatting på Ryvingen styres av Ryvingens Venner. Du kan overnatte her hele året, og om sommeren er det fast vertskap her ute. 
  • Vi bodde i "Slettingen" - anneks med sengeplass til 4 personer + lite kjøkken. 
  • Du må ha med eget sengetøy eller lakenpose, mat og vann. 
  • Det er gode sanitærforhold på fyret, både ute og inne :) 
  • Du kan betale med kort. 
  • I prinsippet er det "drop-in" på fyrene langs kysten, men på Ryvingen er det mulig å reservere plass på forhånd. Da betaler du en litt høyere pris enn ved "drop-in". 
  • Drop-in koster kr. 200,- pr. voksen og barn 3 - 12 år kr. 75,- pr.natt  (barn under 3 år er gratis). Medlemmer i Ryvingens Venner har en lavere pris. 

Transport til Ryvingen

Vi hadde bestilt transport med Tregde Ferie ut til fyret. Tregde Ferie har en stor og solid rib med 500 hk og plass til 17-18 personer som de frakter folk til og fra Ryvingen, samt at de også går ut på skikkelig kule havrafting turer for de som har lyst på litt ramsalt moro. Den minste frøkna er ikke så veldig glad i fart på sjøen, men etter 2-3 minutter i ribben så kom spørsmålet om vi ikke kunne kjøre raskere :). Det er ikke lange svippturer ut til fyret når man har 500 hk bakpå, for å si det forsiktig... 

Du kan også komme hit med egen båt, havna på øya er blitt betydelig utbedret de senere år, så har ligger båten trygt. I sommersesongen er det også mulighet til å ringe til fyrverten (eller vertinnen) på Ryvingen for tips om "fyrvenner" som ordner skyss for en rimelig penge. 

Skikkelig moro å ta rib fra Tregde Ferie ut til fyret.

Vi kommer tilbake

Egentlig skulle vi bare overnatte en natt på fyret. Men småfolket synes det var så stas at vi ble to netter. Dette gav mersmak! 
Da skal vi huske å ta med oss fiskestang i tillegg til krabbesnører og hov. Og vi skal også pakke klær  og mat med tanke på at vi kanskje blir lengre enn først planlagt :). 

Stor jente, lite fyr. Ingen kommentarer: