fredag 29. mai 2015

Tigernyheter

Vi har fått flotte bilder fra Dyreparken, og har veldig lyst til å dele med dere. Her kommer info om de fire nye tigerungene som ble født natt til 17. mai. 

Tigerungenes første legesjekk

11 dager gamle var tigerungene til sin første helsesjekk 28. mai. 2015. Etter en liten halvtime med lytting og sjekking kunne veterinær Rolf-Arne Ølberg glad konstatere at alt er i sin skjønneste orden med alle fire.
-De er gode og runde og kjempesunne, sier Ølberg.

Alle tigrene er gode og runde og kjempesunne, sier Rolf-Arne Ølberg.
Foto: Ole Martin Buene©Dyreparken
Når tigerunger skal undersøkes er det hjemmebesøk som gjelder. Mor Boonya ble plassert på venterommet mens veterinæren undersøkte de små inne i Tigerens Rike. Det var knyttet stor spenning til dette første møtet med de små, siden ingen har vært inne hos dem tidligere.

Dyrepasser for tigerne, Hilde Strædet, beskriver dette første møtet som veldig spesielt og veldig gøy. Foto: Ole Martin Buene©Dyreparken
-Det er veldig viktig for oss å finne ut om alt står bra til. Vi kjenner på dem, lytter på hjerte og lunger, sjekker bein og hale, og tar en titt i munnen. Øynene er ikke åpne enda, så de må vi undersøke senere.
I tillegg fikk hver av tigerungene hver sin microchip under pelsen. Alle tigere som er med i EAZAs bevaringsprogram har krav om å ha en slik chip med et individuelt ID-nummer, som skal følge dem resten av livet.
Administrerende direktør, Per Arnstein Aamot, får sitt første møte med Parkens nye innbyggere. Foto: Ole Martin Buene©Dyreparken
Veterinær og faglig leder for dyreavdelingen, Rolf-Arne Ølberg setter microchip inn under huden til tigerne sammen med veterinærassistent Rikke Iduna Jansen. Foto: Ole Martin Buene©Dyreparken

Blir merket med chip

-Alle fire er så like at vi ikke klarer å skille dem fra hverandre. Når alle har hver sin chip vil vi alltid vite hvem som er hvem. Det er viktig i forhold til eventuell behandling senere i livet. I prinsippet fungerer dette akkurat som med hunder og katter, forklarer Ølberg.

Veterinær og faglig leder for dyreavdelingen, Rolf-Arne Ølberg, kontrollerer de små i form av å blant annet sjekke tenner, poter og klør og tenner. Foto: Ole Martin Buene©Dyreparken

Etter å ha jobbet i dyreparker både i Norge og Canada i over 15 år slutter Rolf-Arne Ølberg aldri å la seg fascinere av naturens storhet. Han har undersøkt og behandlet en rekke eksotiske dyr, men det er faktisk første gang han har hatt mulighet til å undersøke tigerunger.
-Det er klart jeg blir begeistret og sjarmert. Først og fremst er jeg fokusert på å gjøre en jobb. Men når du står og holder på en liten tigerunge – ja, jeg tar inn over meg at det er stort og unikt, må han medgi.

Utrydningstruede dyr

-Sibirske tigere er fantastisk flotte dyr. Det er trist å tenke på at dette er en dyreart som står i fare for å bli utryddet, det er bare rundt 400 individer igjen ute i naturen.

Biolog Helene Axelsen står for den første veiingen. Foto: Ole Martin Buene©Dyreparken

Så mye veier de nyfødte tigerungene i Dyreparken.

Her er resultatet av første vektkontroll, torsdag 28. mai:
Tigerunge A: 2290 gram
Tigerunge B: 2200 gram
Tigerunge C: 2130 gram
Tigerunge D: 1850 gram


For spørsmål kontakt Rolf Arne Ølberg, tlf 97 05 97 23.


Takk til Dyreparken for nydelige bilder og informasjon!

Ingen kommentarer: