torsdag 16. april 2015

Klassisk konsert på Kilden i Kristiansand

Musikk er best på konsert og jeg har ofte fått nye favoritter etter å ha vært på ”live” konserter. Klassiske konserter er ikke det jeg har gått mest på, det måtte jeg gjøre noe med og dro på Kilden Teater- og Konserthus i Kristiansand for en ”klassisk” opplevelse.
Kristiansand Symfoniorkester - Foto - Knut Bry - Montasje - Jesper Mågerøy
Vi er utrolig heldige i Kristiansand som har vårt eget Symfoniorkester!
Kristiansand Symfoniorkester (KSO) er ett av Norges syv profesjonelle symfoniorkestre. Det internasjonalt sammensatte (13 nasjonaliteter) og relativt unge orkesteret spiller de fleste konsertene i Kildens nydelige konsertsal med flott akustikk.

Noe av det jeg liker med å gå på klassisk konsert er:
  • Den forventningsfulle summingen fra publikum og lett kaotisk stemming av instrumenter før konsertstart. 
  • Stemningen på scenen med kommunikasjon mellom dirigent og orkester og den positive utstrålingen fra musikerne. 
  • Spillegleden og humoren fra de forskjellige instrumentgruppene og akustikken som gjør at man får med seg de minste detaljene. 
  • En konferansier som forteller om hvordan musikken ble til gjør det lett å sette seg inn i hvorfor stykket høres ut som det gjør.
  • Den lett ”andektige” følelsen av å oppleve det tidløse og historiske ved et klassisk musikkstykke.
Konsertsalen i Kilden. Foto Kilden / Kjartan Bjelland.
Når man hører på klassisk skjønner man hvorfor dette blir brukt som filmmusikk. Den instrumentale musikken er åpen for tolkning og setter fantasien i sving. Jeg tar meg selv i å sitte å dagdrømme før plutselig det blir et temaskifte i musikken og man får oppmerksomheten dratt til scenen igjen.

Klassiske konserter forbindes kanskje med ett eldre publikum; jeg anbefaler alle aldersgrupper å ta turen til Kilden for en annerledes musikkopplevelse. 
For barnefamilier foreslår jeg å bestille billetter på galleriet, da kan man lett snike seg ut hvis barna blir urolige. Men jeg tror de kommer til å få en fantastisk opplevelse!
Tips: Lillesøsterkonserten (lørdag  09.05.15) er en familiekonsert som er spilt med stor suksess tidligere. Gratis for barn. Les mer her.
Foajéen i Kilden. Foto Kilden / Kjartan Bjelland.


På Kilden setter KSO opp flere typer konserter, både klassikerne fra Beethoven og Mozart, familieforestillinger spesielt rettet mot barn, juleforestillinger og konserter sammen med kjente populærartister.

Følg KSO på Facebook og se hele programmet til Kilden Teater- og Konserthus her. Blir du hekta på klassisk er det en abonnementsordning som gir deg rabatterte priser.

En oversikt over Kristiansand Symfoniorkester Sesongprogram 2015 / 2016 finner du her.

Ingen kommentarer: