tirsdag 8. april 2014

Tang og tare i fyrhagen på Lindesnes Fyr

På Lindesnes Fyr har fyrhagen hatt stor betydning for fyrvokterne og deres familier som bodde fast på fyret. Her dyrket de mye av maten sin og ulike nyttevekster som de trengte for å overleve. Idag blir hagen fremdeles brukt, men mer som en del av historien om livet på fyret. For fem år siden fant de som jobber på fyret ut at de også har ytterligere en hage på fyret; en hage som ikke er helt som andre hager. Her finnes det nemlig en undersjøisk hage som bugner av næringsrik tang og tare, som blir brukt i maten som serveres på fyret.

Havna på Lindesnes Fyr skjuler en mangfoldig hage med tang og tare. Foto: Lindesnes Fyr

Tang har fått en renessanse når det gjelder bruksområder. Tang er utrolig næringsrikt, fullt av vitaminer og mineraler og kan brukes som tilbehør til mat, som krydder, som gjødsel og som dyrefor. Mye tyder på at vikingene hadde med seg tørket tang på sine tokt over havet, og hvis du vil ha store, saftige jordbær i hagen skal du gjødsle med tang. Som mat blir også tang mer og mer brukt. Idag fikk jeg servert tanggravet laks på Rosfjord Strandhotell under konferansen "Sjømat på Sørlandet". Spiser du sushi har du nok smakt på tangsalat som tilbehør.

På Lindesnes Fyr oppstod tanginteressen da Siri som jobber på fyret ville lage et brød av lokale råvarer, med saltvann og tang som sentrale ingredienser. Nå brukes tang fra fyrhagen til både brød, kaker og annen mat, ja til og med øl med tang som ingrediens blir brygget på Lindesnes. Siri griller fisk pakket i ferske sukkertangblader, noe som gir fisken en fantastisk smak, da sukkertang inneholder naturlig glutamat. Grønnalge bruker hun i salater og som tilbehør til mat, stekt eller eller marinert i olje. Rødalgen søl, som var mer verdt enn korn i vikingtida, tørkes og knuses og brukes blant annet til å strø over salater og grønnsaker.

Rødalgen søl har mange bruksområder Foto: Lindesnes Fyr
Ønsker du å lære mer om tang og tare i matlaging bør du ta turen til Lindesnes Havhotell lørdag 12. april. Her skal Siri fortelle om kunnskapen som hun har tilegnet seg gjennom arbeidet med fyrhagen i foredraget "Sjøen for alle - bruk av tang og tare".

Ingen kommentarer: