onsdag 20. oktober 2010

Spennende historie på Sørlandet

Helleristninger på PenneDe siste årene har det blitt gjort store funn av historisk karakter på Sørlandet. Nå sist på Hamresanden hvor man i en utgraving av området fant spektakulære rester etter et kultanlegg fra omkring 3500 f. Kr. Ifjor fant man en stein med runeinskripsjoner i en hage på Hogganvik i Mandal. Like ved steinen fant arkeologene et gravsted, og det gjør funnet unikt i Norden.

Også området rundt Spangereid på Lindesnes er spennende. Her har man funnet rester etter bosetninger og graver fra vikingtida, og i Spangereid Vikingland kan man se en modell av hvordan området kan ha sett ut.

I Søgne har man funnet levningene etter "Sol" - en kvinne som skal ha levd for nesten 9000 år siden. Det er absolutt ingen tvil om at her har det bodd mennesker i lang, lang tid!

For en stund siden gikk jeg tur til helleristningene på Penne på Lista. Like nedenfor Nordberg Fort, på gangveien ned mot Lista Fyr ligger det et område som er svært rikt på historie. Steinen ser ut som en hvilken som helst stein på avstand, men avslører 3000 år gamle helleristninger av skipsfigurer, skålgroper og fotavtrykk som noen er restaurert med rød farge - slik de opprinnelig var. Man tror at stedet har blitt brukt som en kultplass for feiring av sommersolverv.

Bautastein ved Nordberg FortI dette området har man også funnet rester etter bosetninger, gravhauger og steingjerder både fra folkevandringstida og jernalderen. I løpet av en kort vandretur fra Nordberg Fort til Lista Fyr vandrer man gjennom tusenvis av års historie. Den store bautasteinen ved Nordberg fort kan være reist som bauta over graven til en innflytelserik person, men også et fallossymbol. En haug i landskapet kan være en gravhaug. De mange krigsminnene fra 2. verdenskrig gjør ikke området mindre spennende! Ta en titt rundt deg når du er ute i naturen - det er ikke alt er det man ser ved første øyekast, og ennå ligger det nok mange uoppdagede fornminner i hele landsdelen.


For de som er spesielt interesserte:
Les bloggen til Frans-Arne Stylegar, fylkeskonservator i Vest-Agder Fylkeskommune


Foto: Hildegunn Teinum

Ingen kommentarer: