mandag 20. september 2010

Skattejakt med GPS

Geocaching er en verdensomspennende "sport" som du kanskje ikke har hørt om. Jeg hadde riktignok hørt om det, men aldri prøvd det selv, og tenkte at det måtte være en spennende måte å dra på søndagstur på. Det å ha et konkret mål med turen, skattejakt, virket som litt ekstra krydder på familiens faste søndagsaktivitet.


Geocaching dreier seg om at man ved hjelp av GPS kan finne "skatter" eller såkalte cacher som andre har lagt ut rundt over hele verden. I praksis dreier det seg om en boks i en eller annen form med innhold som man leter seg frem til ved hjelp av Global Positioning System.
Det er åpent for alle å delta og alle kan også legge ut egne cacher etter å ha registrert seg på www.geocaching.com

Litt statistikk om geocaching: I skrivende stund er det 1 192 177 cacher globalt og man antar at det er et sted mellom 4 og 5 millioner aktive geocachere på verdensbasis. Siste måned har det blitt registrert over 4,5 millioner logger (innrapportert aktivitet til www.geocaching.com rundt en cache).

Som dere da skjønner er dette noe som mange har et forhold til. Noen har et ekstremt aktivt forhold til geocaching, mange brukere lar sågar ferien bli styrt av hvor geocachene bringer dem skal man tro vitensbyrdene.

I disse teknotider har de fleste smarttelefoner inebygget GPS, slik at man kan bruke disse til å finne cachene. Jeg hadde lastet ned www.geocaching.com sin app til min iPhone, slik at navigasjonen skulle gå smertefritt. Og det gjorde den.


Som sagt så gjort. Geocaching. Vi la i vei. Med cachen på Hobdetoppen eller Loshålå (se på Gowalla) like ved siden av Sjøsanden i Mandal som mål (se cachens hjemmeside på www.geocaching.com her)

Noe av det spennende med geocaching er at man kan ta ut noe av cachen og legge noe man har tatt med seg tilbake i cachen. Junior fant en passende lekebil som skulle doneres til formålet.

Vi jobbet oss nærmere Hobdetoppen, med innlagte stopp med en titt på kartet på iPhonen. Veldig spennende for både store og små. Far var minst like gira som junior!

Da vi kom til toppen, måtte vi lete. Appen på iPhonen inneholdt hint om nøyaktig plassering av cachen ved hjelp av både tekst og bilder. Etter noen minutters forvirring og baksing i skog, fant vi skatten!

Metallbeholderen ble andektig åpnet og vi pakket ut innholdet.


Inni hver cache ligger det en loggbok hvor man registrerer at man har funnet den med navn og dato, hva man eventuelt tok ut av cachen og hva man la tilbake. Junior fant blant en rekke gjenstander et refleksspøkelse som han ville ha, og puttet lekebilen oppi til neste cachers glede.

Etter å pakket cachen pent sammen og lagt den tilbake under samme bergsprekk vi fant den i, kunne vi fornøyd konstantere at dette var knallmoro og satte kursen hjemover igjen.


Neste søndag får vi se om det blir cachen på Landehobde eller på Uranienborg som får besøk av oss :)

Ønsker du mer innsikt i Geocaching er www.geocaching.com sin egen blogg Latitude47 et bra sted å begynne.

TFTC!! (cache sjargong, se her for cacheordbok)

Alle foto: Sverre Johnsen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Flott innlegg med kule bilder Sverre! Nok en god grunn til å gå til innkjøp av en Iphone..
Morten

sverrejo sa...

Takk, takk! Skjønner ikke hvordan jeg klarte meg uten før :)